Home » » Bin bilsen de bir bitki uzmanına danış!

Bin bilsen de bir bitki uzmanına danış!

Yazar romeo on 5 Kasım 2012 Pazartesi | 21:14


Herbalist ( Bitki Uzmanı ) Hicret Günhan
Aromatik şifalı bitkiler uzmanı Hicret Günhan, altı yıl çeşitli radyolarda 'Doğal Hekim' programını hazırlayıp sundu. Şifalı bitkilerle ilgili birikimini şimdi www.bitkiselhaber.com sitesinde okurlarıyla paylaşıyor. 'Bitkisel çayları, kürleri, karışımları merak ediyorum ama uzaktayım' diyorsanız; danışma hattından kendisine ulaşabilirsiniz.

"Eski adamlar doğruyu söylemiş/Bir çiçekle bahar olmaz/Kişi kendini bilip sağa sola sormalı/Can pazarı bu oyun olmaz!" Bu dizeler, Barış Manço'nun yıllar önce dilimize dolanan 'Nane Limon Kabuğu' şarkısından tanıdık gelecek size. "Şifalı bitkiler sahiden şifa olabilir mi?" sorusu kafamızı karıştıradursun, Manço yıllar önce işin sırrını söylemiş. Hatta nasihat etmeyi de ihmal etmemiş: "Zürafanın düşkünü beyaz giyer kış günü/Sonunda şifayı kapıp da şaşırınca/Bana gel, beni dinle, iyi yaz/Defteri kalemi al, iyi yaz..." İyisi mi, defteri kalemi hazırlayıp kulak kesilin. Aromatik şifalı bitkiler uzmanı (herbalist) Hicret Günhan'ın bazı tavsiyeleri var. Ama öncesinde kendisini tanıyalım.

Hicret Günhan'ın bitki merakı, pek çok çocuğun sebzeye burun kıvırdığı dönemde başlar. Lise yıllarında, mesleğinin ne olması gerektiğini düşünüp dururken iyiden iyiye merak sarar şifalı bitkilere. Okulu bitirir ve abisiyle birlikte bir aktar dükkânı açma çabasına girer. Bu hayalleri nihayet gerçekleşir, iki kardeş 2004 yılında Esenyurt'ta Dağcı Şifalı Bitkiler'i açar. Hicret Günhan, işyerini açar açmaz bu işin eğitimini alabileceği yerleri araştırır. İki yıl boyunca 'aromatik şifalı bitkiler' eğitimi alır. Aromatik şifalı bitkileri nasıl ve ne zaman kullanacağını, toplamasını, saklamasını, hangi ölçülerde kullanılması gerektiğini, hatta bu bitkilerden ilaç yapmayı öğrenir. Bildiklerini radyoda paylaşmaya karar verir. Altı yıl Marmara FM, Bizim Radyo, Moral FM ve Seyr FM radyolarında, şifalı bitkilerle ilgili program hazırlayıp sunan Günhan, şimdi yayın hayatına kısacık bir ara vermiş.

Bitki Uzmanı Herbalist Hicret Günhan

Teşhis ve tedaviye göre bitki tavsiyesi

Eğitimden sonraki süreci kendisinden dinleyelim: "Şifalı bitkilere hayranlığım gün geçtikçe arttı. Kaynakları okuyarak kendimi geliştirdim. Bir süre sonra şifalı bitkilerden faydalanma konusunda işe yarayan, herbalistlerin kullandığı bir tarama (check-up) cihazıyla tanıştım." Söz konusu tarama cihazı, bilgisayar üzerinde iki manyetik parçanın yardımıyla; biri ellerine dokundurularak diğeri avucun içine alınarak ölçüm yapıyor. Sinir uçlarından sinyal alarak kişinin rahatsızlıklarını belirliyor. Hangi bitkinin o hastanın bünyesine uygun olabileceğini ölçüyor.

Diyelim ki mide rahatsızlığınız var. Günhan, önce şikâyetlerinizi dinliyor. Gittiğiniz doktorun teşhisi, verdiği ilaçları ve varsa tahlil sonuçlarını öğreniyor. Gördüğünüz tedaviye ek olarak, bitki desteğini tavsiye ediyor. Bünyenize en uygun bitkiyi söylüyor, eğer isterseniz size özel bitki çayı, bitkisel karışım ya da macun hazırlıyor. Hangi saatlerde ve ne şekilde kullanılacağını birebir anlatıyor. Bu süreçle ilgili şunları söylüyor Günhan: "İnanmak ve sabırlı olmak, bitkilerden fayda görebilmenin olmazsa olmazı. Şifayı veren Allah, O'nun bize ikram ettiği bitkilerin şifa kaynağı olduğunu da bilmek gerekiyor." Hicret Günhan'ın şifalı bitkilerle ilgili yazılarını www.bitkiselhaber.com sitesinden takip edebilir, radyo programlarını internetten dinleyebilirsiniz. Sorularınız varsa, ücretsiz danışma hattı 0212 450 24 44 numarasından Günhan'a ulaşmanız mümkün.

Bitkisel çaylar ve kürler...

Alerjik üst solunum rahatsızlığında oluşan öksürük, burun kaşıntısı, gözlerde kızarıklık, nefes alıp verme yetersizliği gibi sorunlarda:

Bir kaşık bal, yarım limon, 2 diş sarımsak ezilip misket haline getirilerek tablet şeklinde yutulur. Ya da iki su bardağı kaynamış su, iki kök meyan, bir tutam hatmi çiçeği ve bir tutam oğul otu ile 5 dakika kaynatılıp içilir.

Zayıflamak, yağları yakmak ve bölgesel kilolardan kurtulmak için:

Kırk kilit otu, kayısı yaprağı, mate yaprağı, rezene ve kiraz sapı birer tutam olacak şekilde üç bardak suda kaynatılır. İki ay boyunca içilir.

Sivilceler, siyah noktalar ve cildin fazla yağ oranı nedeniyle meydana gelen cilt matlığına faydalı kürler:

Bir avuç lavanta, bir litre suda kaynatılır. Soğuyunca cilt bununla temizlenir. Ya da bir yemek kaşığı kil tozu, saf gül suyu ve biberiye yağı ile maske yapılıp cilde sürülür. Haftada üç defa tekrarlanması yeterli.

Çocuklarda iştahsızlık ve kemik zayıflığı varsa:

Keçiboynuzu, tarçın, mahlep ve karanfil, polen ile kaynatılarak şurup şeklinde içirilir.

Mevsim geçişlerinde yaşanan halsizlik, yorgunluk, sinirsel bozukluk, panikatak, depresyon, uykusuzluk ya da uyku hallerinde yaşanan sorunlara karşı:

Melek otu, kantaron çiçeği, adaçayı, oğul otu ile birlikte karıştırılıp çayı yapılır. Yatmadan iki saat önce, bir bardak tarçınlı melisa yapraklı çay içilmesi de uyku düzenini sağlar.

Kilo almak isteyenler ile demir eksikliği ve kansızlık sorunu yaşayanlar için:

Bir tatlı kaşığı ısırgan tohumu, bir tatlı kaşığı polen, bir tatlı kaşığı çörekotu, nohut büyüklüğünde kına bitkisi ile karıştırılıp yutulur. En az iki ay devam edilmeli. Günde iki defa alınması yeterli.

Saç dökülmesi ile kaş ve kirpik bakımı için:

Hint yağı, susam yağı, ceviz yağı ve kekik yağı karıştırılıp kullanılır.

Röportaj:Türkan Uymaz

kaynak: http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1257115&title=bin-bilsen-de-bir-bitki-uzmanina-danis&haberSayfa=0
Beğen Ekle :

Yorum Gönder

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Esenyurt Aktüel Haber - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger